Gijzelsofware, Ransomware

Harry Hilgen beveiliging, Laatste ict nieuws

Het blijft een gevaar waarop je maar beter voorbereid kan zijn.

In anderhalf jaar, van mei 2017 t/m vandaag , zijn er 5 grote aanvallen geweest met gijzelsoftware. Honderd duizenden mensen, bedrijven en instellingen wereldwijd zijn getroffen door deze aanvallen en een groot gedeelte hiervan hebben ook het losgeld betaald , om maar weer aan het werk te kunnen. Het  nieuwste gevaar heet SamSam en is geniepiger dan zijn voorgangers. Wat doet SamSam anders dan de eerdere gijzelsoftware?

De makers van SamSam wachten en loeren eerst. Ze kijken waar ze zijn binnengekomen en of ze dieper in de systemen kunnen doordringen, om zo meer schade aan te richten. Daarna verwijdert of saboteert SamSam in alle stilte de back-ups, om te voorkomen dat een bedrijf de besmetting ongedaan kan maken.

Deze gijzelsoftware is zo geavanceerd, dat het zelfs kan kijken hoeveel geld er op de rekening staat en mocht je als bedrijf net genoeg geld hebben, dan ben je voor deze cybercriminelen niet de moeite waard en dan gaan ze weg.

Bron: https://www.fox-it.com/nl/insights/blogs/blog/nieuwe-gijzelsoftware-treft-ook-nederland/

Hoe is uw beveiliging geregeld? Bent u beveiligd met de allernieuwste updates? Bata ICT kan niet voorkomen dat u gegijzeld wordt, (dat is afhankelijk van het “klik” gedrag van uw medewerkers) maar kan er wel voor zorgen dat het de cybercriminelen zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt.

Neemt u voor informatie of een offerte op maat eens contact op met ons: 058-7506066