Netwerk Security

Bescherm uw gegevens tegen ransomware aanvallen

Harry Hilgen beveiliging

Stel je voor dat je nog laat aan het werk bent wanneer er een alarmerend bericht op je computerscherm verschijnt. Het zegt dat iemand beheer heeft over uw gehele netwerk en u niet langer toegang heeft tot een van uw kritische bestanden, financiële en of vertrouwelijke klantengegevens – tenzij u een vergoeding betaalt. Je bent zojuist het slachtoffer van ransomware geworden. Dit overkomt jaarlijks met miljoenen bedrijven, organisaties en individuen wereldwijd.

Wat is nu Ransomware?

Ransomware-aanvallen komen meestal af van links of URL’s die in e-mailberichten of websites die gebruik maken van downloads voor het installeren van kwaadaardige bestanden op de computer van een gebruiker.

Ransomware is een van de kwaadaardige malware die verzorgd dat alle datagegevens versleuteld worden met een encryptie sleutel, deze zijn tegenwoordig met 256 bit encryptie. Dit versleuteld foto’s, documenten en systeembestanden, zodat ze niet meer leesbaar zijn. Deze kun je nog alleen de- crypten als je overweegt geld gaat betalen aan de cybercrimineel, dat kan variëren van enkele honderden tot paar duizend euro’s. Zelfs nadat de betaling is verzonden, is er geen garantie dat de cybercrimineel hieraan zal houden.

Hoe kun je het beste tegen ransomware beschermen

 1. Anti-Spam blokkeert ongewenste e-mail
  Anti-spam is de eerste verdedigingslinie in het beveiligen van een mail systeem van ransomware. Potentiële schadelijke berichten kunnen worden geblokkeerd voordat de ontvanger ooit kans heeft om ze te openen.
 2. Web content filters voor veilige te bezoeken van website
  Als een gebruiker per ongeluk een verdachte link aan klikt, wordt de URL gecontroleerd in een database waar alle niet betrouwbare website in zijn opgeslagen, deze wordt steeds bijgewerkt.
 3. Antivirus beschermd tegen malware-geïnfecteerde bestanden
  Antivirus biedt een derde beveiliging door inkomende bestanden grondig te scannen voor wormen, Trojaanse paarden en malware met protocollen zoals SMTP en POP3.
 4. Zorg voor een goede firewall/router met IDP-detectie
  Je zal nu denken wat is IDP; dat betekend Intrusion Protection and Prevention service.
  Deze service zitten meestal in utm firewalls. De functie hiervan Is alsof je een eigen persoonlijke poortwachter hebt die voortdurend op scant op abnormaal gedrag op je netwerk en op verbindingspogingen van bijvoorbeeld backdoor-programma’s.

Hier nog een aantal bescherming tips:

 1. Back-up dagelijks en houd altijd een recente back-up off site.
 2. Zorg ervoor dat je altijd de laatste beveiliging patches hebt van besturingssystemen en software.
 3. Computer werkplekken/servers voorzien van antivirus endpoint clients
 4. Wees erg voorzichtig met het openen van ongevraagde bijlagen of klik op onbekende weblinks

 

Wilt u meer weten over beveiliging oplossingen om uw bedrijfsgegevens beter te kunnen beschermen tegen aanvallen?
Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.